sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Enrollment

Sint-Donatuspark.
Tulin tänne Leuveniin torstaina junalla. Kaikki meni tosi hyvin, sillä vuokraisäntä oli vastassa asemalla ja käveltiin yhdessä asunnolle. Sain samalla sightseeingin läpi kaupungin. Heti ensinäkemältä tykästyin Leuveniin. Tämä on arkkitehtuurisesti kaunis kaupunki. Lisäksi joka puolella on paljon ravintoloita, pikkuleipomoita, kauppoja ja tavernoja. Tunnelma on eloisa, sillä ihmisiä liikkuu paljon kaduilla ja moni on opiskelija. Yliopisto on ikään kuin levittäytynyt kaupunkiin ja moni vanha hieno rakennus onkin yliopiston käytössä.

Asunto on myös söpö. Tämä on kaksio, jossa on oma pieni keittiö, mutta jaettu WC ja suihkuhuone. Käytännössä nekin ovat mun käytössä yksin, sillä toinen opiskelija ei paljon käy asunnossa vaan viettää aikaa vanhempiensa luona. En ole nähnyt häntä kertaakaan. Suihkuhuoneessa on poreamme ja hierova suihku. Suihkun seinässä on peili, mikä on hiukan hassua. Huoneessani on keskieurooppalaiseen tapaan myös lavuaari hampaiden pesua varten, joten suihkuhuoneessa ei kuitenkaan tarvitse ravata koko aikaa, vaikka se onkin miellyttävä ja lämmin. Vuokraisäntä toi vielä pienen television huoneeseen, josta voin katsella maailman uutisia jos tekee mieli.
Nam, Belgialaista suklaata. Lisäksi Leuvenissä myydään paljon myös vohveleita :)
Olen jo ehtinyt kiitettävästi tutustua kaupunkiin, kirjautunut sisään yliopistoon ja asukkaaksi. Täällä kaikki toimii todella hyvin ja asiat sujuvat mutkattomasti. Yliopisto pitää hyvin huolta vaihto-opiskelijoista, eikä itseopiskelumateriaalista ole puutetta. Olen paljon ottanutkin itse selvää kun orientoinnitkaan eivät ole vielä alkaneet. Tälläinen sporttityttö kun olen, kävin tietenkin heti katsastamassa yliopiston Sport Centren, enkä pettynyt. Siltä seisomalta pystyin ilmoittautumaan kahdelle viikottaiselle eri jumppatunnille sekä varaamaan try-out-sessionin salille, jossa suunnitellaan henkilökohtainen work-out-ohjelma, jota voi noudattaa pari viikkoa. Jos kaikki menee hyvin ja on tyytyväinen kokeiluun, voi ostaa salikortin ja jatkaa ohjelman noudattamista. Mihinkään ei tarvitse sitoutua ja salikortti on muutenkin halpa, opiskelijahintainen. Ohjelman editymistä ja tuloksia seurataan ajoittain. Sportticentrumissa on myös Finnish Track -nimellä kulkeva lenkkipolku, mikä tarkoittaa pururataa. Se on ihanan pehmeä! Erasmusopiskelijoille sporttipalveluiden (paitsi salin) käyttö on ilmaista. Jos haluan varata esim. tenniskentän tai sählyvuoron tai mennä sellaiseen jumppaan johon ei tarvitse ilmoittautua lukukauden alkaessa, vaan viikottain (jumppia ja ilmoittautumistapoja on erilaisia), ei se maksa mitään.

Stella Artois on paikallinen kaupungin laitamilla sijaitseva panimo. Olut maksaa opiskelijoille euron tuoppi ja sitä mainostetaan joka paikassa. Erasmusopiskelijoille järjestetään reissukin tutustumaan panimoon.

Kävin myös vaeltelemassa kaupassa ja hämmästyin kun ruoka oli suomalaisin standardein halpaa. Maitolitra maksaa halvimmillaan 45 senttiä ja maustamatonta jugurttia saa 79 sentillä. Oli pakko maistaa ihanaa kunnon juustoa ja tummaa suklaata. Viinipullon saisi alle kolmen euron. Vihannekset ovat edullisia ja voin ihan hyvin narskuttaa puhtaalla omallatunnolla 1,36e/kg hintaisia tomaatteja niin paljon kuin huvittaa kun kerran ovat paikallisia ja hyviäkin. Tekee oikein mieli käydä kaupassa vaan katselemassa. Myös ravintolahinnat ovat opiskelijaystävällisiä: melkein kaikissa paikoissa irtoaa pizza viidellä eurolla ja kebabia saa kolmella. Jännä miten päivän subikin on ihan eri hintaluokkaa kuin Suomessa.

Oikeustieteellisen tiedekunnan rakennus, sisäänkäynti.

Toisaalta joitakin sellaisia kuluja täällä on, joita Suomessa ei tule mieleen ajatella. Jätteiden lajittelusysteemi saattaa tulla kalliiksi jos ei jaksa jaotella jätteitä oikeisiin pusseihin. Täällä on organisoitu kierrätys niin, että erilaisille jätteille on erilaiset pussit. Tavalliselle jätteelle tarkoitettu ruskea pussi (joka ei siis ole mikään jättimäinen) maksaa euron kappale, mutta energiajakeelle takoitettu sininen pussi muistaakseni vain 25 senttiä. Myös biojätteelle on oma pussinsa, paperijäte laitetaan narulla kiinni. Tavallinen jäte ja pussien ostaminen tulee helposti maksamaan aikalailla. Jätteille on keräyspäivänsä, jotka on merkitty kalenteriin. Tavalliset roskat haetaan esimerkiksi tiistaiaamuisin, mutta energiajae vain joka toinen keskiviikko. Biojätteen keräys tapahtuu perjantaina ja isompia roskia haetaan vain kuusi kertaa vuodessa. Lisäksi on sitten lasit ja vaaralliset jätteet, vaatteet ym. erikseen. Jopa paikalliset ovat kuulemma tuon systeemin kanssa vähän sekaisin. Ajattelin tulostaa kalenterin ja ohjeet seinälle, koska ei tuota kukaan voi muistaa :D

Täällä on tosi tunnelmallisia pikkukatuja, joista saa ihania maisemakuvia. Kaikkein kauneinta on kuuden jälkeen kun tavernat aukeavat ja niiden valot ja kynttilät loistavat ulos pimeään. En harmi saa kamerallani niistä hyviä kuvia, pelkkää valomössöä.
Paikasta toiseen täällä liikutaan pyörällä ja sellaisen käyn itsekin heti huomiseen vuokraamassa. Opiskelijat saavat matkustaa bussilla ilmaiseksi, mutta itse tykkään pyöräilystä enemmän.

1 kommentti:

  1. näyttää kodikkaalta kaupungilta :) Ja vähän kivemman näkönen yliopisto tuolla, portsuun jos vertaa siis :P pärjäile!

    VastaaPoista