lauantai 26. helmikuuta 2011

Ruisleipä

Bruggestä

Honeymoon tämän kaupungin kanssa jatkuu edelleen, vaikkakin vähän eri tavalla. Nyt on alkanut huomata myös miinuspuolia, mutta onneksi niitä ei ole paljon ja rakastan paikkaa edelleen. Pikkuhiljaa on alkanut tulla ikävä tärkeitä ihmisiä Suomesta ja joitain pikkujuttuja, joita ei tajunnutkaan voivansa ikävöidä. Esimerkiksi kaupassakäynti olisi paljon vaivattomampaa jos tuotteet olisivat suomeksi, joudun edelleen kyselemään ihmisiltä, että valitsinko oikean paketin. Smetanalla on ihan kumma nimi, eikä vehnäjauhopaketissakaan ole mitään englanninkielistä tekstiä. Onneksi ihmiset on tosi auttavaisia. Ilma täällä on harmaa ja sateinen koko ajan. Osaan kuitenkin arvostaa sitä kun tiedän millaisissa olosuhteissa ihmiset Suomessa hyppelee. Ihanaa kun ei tarvitse käyttää talvitakkia vaan voi paketoida itsensä lämpimillä huppareilla tuulitakin sisään. Parasta on kun asuu ihan lähellä baareja niin voi ottaa vain avaimen mukaan ja hypellä siitä parille.

Oon nyt päättänyt ottaa kouluun kuusi kurssia, mikä kuulostaa paljolta, mutta yhdestä kurssista saa vain neljä pointsia, joten niitä pakostakin kerääntyy. Opetus on aikalailla samanlaista kuin Suomessa - massaluentoja. Professorit tosin ovat hyviä ja ottavat joskus myös opiskelijoita mukaan niin että tunnilla uskaltaa sanoa jotakin ilman että saisi kummeksuvia katseita.

Suklaarullia, tekiskö mieli? :D

Muutoin vietän aika paljon aikaa ihmisten kanssa. Yhdessä tehdään ruokaa, käydään syömässä, baareissa ja luennoilla vaikkakin nyt alkaa meno jo tasoittua ja rauhoittua. Kuitenkin uusiin ihmisiin tutustuu melkein joka päivä ja parempi tietenkin lähteä ulos kuin jäädä yksin kotiin. Oon jo maistanut paljon vohveleita, suklaata ja Belgialaisia oluita, suosikki on Duwel vaikka täällä myydään Stellaa joka paikassa. Se on halvempaa kuin vesi.

lauantai 19. helmikuuta 2011

Täällä on ollut ihan hirveästi tekemistä. Tuntuu että jokainen minuutti on täytetty kaikenlaisilla aktiviteeteilla, kahvilakeskusteluja, matkoja, bileitä, yhteistä ruoanlaittoa. Tänään en jaksanut lähteä Brysseliin. Sinne pääsee milloin tahansa. Halusin vain nauttia omasta rauhasta ja mennä lenkille - vihdoin! Olen tehnyt jo kurssivalinnat, nyt pitää alkaa valmistautua kunnolla opiskeluun. Laitan tänne enemmän kuvia Bryggen-matkasta sitten kun on aikaa, nyt pitää lähteä kirjastoon tulostaman kurssimateriaalia ja ostamaan vihkoja..

Muuten, ulkomaiden uutisissa sanotaan, että Belgia on pahassa kriisissä, mutta täällä vaan naureskellaan että maa toimii oikeastaan nyt paremmin kuin silloin kun sillä on hallitus.

perjantai 11. helmikuuta 2011

Orientointi

Vihdoin orientoinnit on alkaneet ja pääsee kommunikoimaan muiden vaihtareiden kanssa! Tai mun osalta se kommunikointi on lähinnä köhimistä kun kurkku on kipeä, mutta yritän koko ajan juoda teetä ja syödä pastilleja ja purkkaa ja ottaa rennosti lämpimissä vaatteissa. Olisi tosi tylsää nyt tulla kunnolla kipeeksi kun on niin paljon tehtävää ja nähtävää.

Kaikesta huolimatta oon pysynyt mukana ihan hyvin ja meillä on täällä jo oma porukka, johon kuuluu italialainen tyttö, italialaisia poikia ja puolalainen poika. Kaikki on tosi mukavia, eikä kenenkään englanti ole täydellistä niin ei tartte miettiä virheitä ollenkaan. Eilen luentojen ja puuduttavan kaupunkikierroksen jälkeen mentiin puolalaisen jätkän kämpille tekemään aitoa italialaista pasta carbonaraa. Sairaan hyvää! Ja pidettiin iltaa varten pre-party puolalaisin ja suomalaisin juomin höystettynä :D

Baari, johon mentiin illalla oli ihan täynnä. Siellä oli enemmän tuttuja, joihin oltiin päivällä törmätty, kuten ryhmä kanadalaisia ja amerikkalaisia opiskelijoita, joitten kanssa juteltiin enemmän kaupunkikierroksella. Oli tosi hauska ilta. Aamulla sain kuulla, että italialaiset ei oikeen kestäneet vodkaa. Heillä oli aika jähmeä olo kuulemma.

Täällä olisi mahdollisuus opiskella flaamia, mutta en ole vielä ihan varma haluanko, sillä sen sijaan olisi varmaan järkevämpi panostaa saksaan, englantiin tai ranskaan, joita tarvitaan paljon enemmän.

tiistai 8. helmikuuta 2011

Kevät

Huomaa, että ystävänpäivä on tulossa. Leipomoissa myydään vaikka mitä söpöjä kakkuja :)
Ihana aamu tänään. Heräsin kaikessa rauhassa ja söin tukevan aamiaisen. Ulkona oli niin valoisaa ja aurinkoista, että teki mieli lähteä lenkille. Vuokrasin eilen pyörän, jolla pääsee nopeasti Sportticentteriin. Sillä olikin ihana viilettää tuolla kirpeässä ilmassa ja katella ympärilleen. Pyöräily on täällä helppoa, kun saa kaikessa rauhassa körrötellä autojen seassa. Monet muutkin olivat huomanneet, että tänään on erityisen kaunis päivä, sillä Finnish Track oli aika kansoitettu. Sopu sijaa antaa, ja kaikkein parasta onkin, että lenkkeilijöitä oli monentasoisia, nopeista spurttailijoista kävelijöihin.
Lenkkipolun varrelta<3
Täällä on kevät jo ihan tulossa. Vaihdoin kevättakkiinkin jo! Ilma on raikasta ja kepeää, päivät suhteellisen pitkiä. Illalla on pimeää, mutta silloin kaupunki syttyy kunnolla eloon kaikkine ravintoiloineen. Jotenkin itse olen ihan fiiliksissä tästä valosta ja lämmöstä ja kiinnitän huomiota kaikkiin söpöihin pikkujuttuihin. Vielä on pari päivää aikaa katsella, kun orientointi alkaa vasta ylihuomenna. Tänään meillä on tarkoitus mennä alakerran tytön kanssa syömään illallista, mikä onkin hyvä, sillä en ole vielä testannut paikallisia rafloja, kun olen halunnut kokeilla kaikkia mielenkiintoisia tuotteita ja halpoja vihanneksia kaupasta. Ja tosi kiva saada seuraa!
Enimmäkseen sisustustavaroihin keskittyneessä kaupassa Hemassa myydään kaikenlaista söpöä.

sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Enrollment

Sint-Donatuspark.
Tulin tänne Leuveniin torstaina junalla. Kaikki meni tosi hyvin, sillä vuokraisäntä oli vastassa asemalla ja käveltiin yhdessä asunnolle. Sain samalla sightseeingin läpi kaupungin. Heti ensinäkemältä tykästyin Leuveniin. Tämä on arkkitehtuurisesti kaunis kaupunki. Lisäksi joka puolella on paljon ravintoloita, pikkuleipomoita, kauppoja ja tavernoja. Tunnelma on eloisa, sillä ihmisiä liikkuu paljon kaduilla ja moni on opiskelija. Yliopisto on ikään kuin levittäytynyt kaupunkiin ja moni vanha hieno rakennus onkin yliopiston käytössä.

Asunto on myös söpö. Tämä on kaksio, jossa on oma pieni keittiö, mutta jaettu WC ja suihkuhuone. Käytännössä nekin ovat mun käytössä yksin, sillä toinen opiskelija ei paljon käy asunnossa vaan viettää aikaa vanhempiensa luona. En ole nähnyt häntä kertaakaan. Suihkuhuoneessa on poreamme ja hierova suihku. Suihkun seinässä on peili, mikä on hiukan hassua. Huoneessani on keskieurooppalaiseen tapaan myös lavuaari hampaiden pesua varten, joten suihkuhuoneessa ei kuitenkaan tarvitse ravata koko aikaa, vaikka se onkin miellyttävä ja lämmin. Vuokraisäntä toi vielä pienen television huoneeseen, josta voin katsella maailman uutisia jos tekee mieli.
Nam, Belgialaista suklaata. Lisäksi Leuvenissä myydään paljon myös vohveleita :)
Olen jo ehtinyt kiitettävästi tutustua kaupunkiin, kirjautunut sisään yliopistoon ja asukkaaksi. Täällä kaikki toimii todella hyvin ja asiat sujuvat mutkattomasti. Yliopisto pitää hyvin huolta vaihto-opiskelijoista, eikä itseopiskelumateriaalista ole puutetta. Olen paljon ottanutkin itse selvää kun orientoinnitkaan eivät ole vielä alkaneet. Tälläinen sporttityttö kun olen, kävin tietenkin heti katsastamassa yliopiston Sport Centren, enkä pettynyt. Siltä seisomalta pystyin ilmoittautumaan kahdelle viikottaiselle eri jumppatunnille sekä varaamaan try-out-sessionin salille, jossa suunnitellaan henkilökohtainen work-out-ohjelma, jota voi noudattaa pari viikkoa. Jos kaikki menee hyvin ja on tyytyväinen kokeiluun, voi ostaa salikortin ja jatkaa ohjelman noudattamista. Mihinkään ei tarvitse sitoutua ja salikortti on muutenkin halpa, opiskelijahintainen. Ohjelman editymistä ja tuloksia seurataan ajoittain. Sportticentrumissa on myös Finnish Track -nimellä kulkeva lenkkipolku, mikä tarkoittaa pururataa. Se on ihanan pehmeä! Erasmusopiskelijoille sporttipalveluiden (paitsi salin) käyttö on ilmaista. Jos haluan varata esim. tenniskentän tai sählyvuoron tai mennä sellaiseen jumppaan johon ei tarvitse ilmoittautua lukukauden alkaessa, vaan viikottain (jumppia ja ilmoittautumistapoja on erilaisia), ei se maksa mitään.

Stella Artois on paikallinen kaupungin laitamilla sijaitseva panimo. Olut maksaa opiskelijoille euron tuoppi ja sitä mainostetaan joka paikassa. Erasmusopiskelijoille järjestetään reissukin tutustumaan panimoon.

Kävin myös vaeltelemassa kaupassa ja hämmästyin kun ruoka oli suomalaisin standardein halpaa. Maitolitra maksaa halvimmillaan 45 senttiä ja maustamatonta jugurttia saa 79 sentillä. Oli pakko maistaa ihanaa kunnon juustoa ja tummaa suklaata. Viinipullon saisi alle kolmen euron. Vihannekset ovat edullisia ja voin ihan hyvin narskuttaa puhtaalla omallatunnolla 1,36e/kg hintaisia tomaatteja niin paljon kuin huvittaa kun kerran ovat paikallisia ja hyviäkin. Tekee oikein mieli käydä kaupassa vaan katselemassa. Myös ravintolahinnat ovat opiskelijaystävällisiä: melkein kaikissa paikoissa irtoaa pizza viidellä eurolla ja kebabia saa kolmella. Jännä miten päivän subikin on ihan eri hintaluokkaa kuin Suomessa.

Oikeustieteellisen tiedekunnan rakennus, sisäänkäynti.

Toisaalta joitakin sellaisia kuluja täällä on, joita Suomessa ei tule mieleen ajatella. Jätteiden lajittelusysteemi saattaa tulla kalliiksi jos ei jaksa jaotella jätteitä oikeisiin pusseihin. Täällä on organisoitu kierrätys niin, että erilaisille jätteille on erilaiset pussit. Tavalliselle jätteelle tarkoitettu ruskea pussi (joka ei siis ole mikään jättimäinen) maksaa euron kappale, mutta energiajakeelle takoitettu sininen pussi muistaakseni vain 25 senttiä. Myös biojätteelle on oma pussinsa, paperijäte laitetaan narulla kiinni. Tavallinen jäte ja pussien ostaminen tulee helposti maksamaan aikalailla. Jätteille on keräyspäivänsä, jotka on merkitty kalenteriin. Tavalliset roskat haetaan esimerkiksi tiistaiaamuisin, mutta energiajae vain joka toinen keskiviikko. Biojätteen keräys tapahtuu perjantaina ja isompia roskia haetaan vain kuusi kertaa vuodessa. Lisäksi on sitten lasit ja vaaralliset jätteet, vaatteet ym. erikseen. Jopa paikalliset ovat kuulemma tuon systeemin kanssa vähän sekaisin. Ajattelin tulostaa kalenterin ja ohjeet seinälle, koska ei tuota kukaan voi muistaa :D

Täällä on tosi tunnelmallisia pikkukatuja, joista saa ihania maisemakuvia. Kaikkein kauneinta on kuuden jälkeen kun tavernat aukeavat ja niiden valot ja kynttilät loistavat ulos pimeään. En harmi saa kamerallani niistä hyviä kuvia, pelkkää valomössöä.
Paikasta toiseen täällä liikutaan pyörällä ja sellaisen käyn itsekin heti huomiseen vuokraamassa. Opiskelijat saavat matkustaa bussilla ilmaiseksi, mutta itse tykkään pyöräilystä enemmän.

torstai 3. helmikuuta 2011

Amsterdam

Tulin tänään Amsterdamista Leuveniin. Vihdoin netti toimii ja kaikki on kunnossa. Leuvenia en vielä ole kunnolla nähnyt, mutta Amsterdam oli aivan ihana!

Oli ihanaa olla kaupungissa, joka on niin vapaa ja avoin uusille vaikutteille. Vaikken itse ole kasvissyöjä, oli kasvisruokavalioon todella panostettu melkein jokaisessa ravintolassa. Vegevaihtoehtoja ja jopa vegaanivaihtoehtoja oli paljon enemmän kuin Helsingissä. Kaupoissa luomutuotteet olivat järkeviä ja melkein samanhintaisia kuin muutkin tuotteet. Tytöt ikkunassa ja coffeeshopit ympäri kaupunkia eivät edes kääntäneet paikallisten päätä. Ja pyöriä oli yllättävän paljon ja niillä pyöräiltiin joka paikkaan työvaatteissakin: ei mikään ihme että paikalliset pysyvät hoikkina!

Miksi tehdä asioista sen vaikeampia kuin ne ovat? Haluan ehdottomasti takaisin Damiin, jossa kaikki tuntui mutkattomalta ja ihmiset mukavilta. Oli todella hyvä idea poiketa reissulta ja hyvää seuraa mukana :)